SUBSIM Radio Room Forums


SUBSIM: The Web's #1 BBS for all submarine and naval simulations since 1997

Go Back   SUBSIM Radio Room Forums > Silent Hunter 3 - 4 - 5 > Silent Hunter 4: Wolves of the Pacific > SH4 ATO Mods
Forget password? Reset here

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-11-2019, 11:54 AM   #1
Fifi
Silent Hunter
 
Fifi's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: France - South West
Posts: 4,110
Downloads: 413
Uploads: 0


Default Dark Waters V6



Dark Waters is a completely new version of my Fifi Compilation for OM+OMEGU.
Dark Waters is based on Operation Monsun (thanks again to Lurker) but without OMEGU to avoid those random CTDs we had.
Dark Waters has new environment based on OMEGU but quite different.
Many things has been re-worked, the list is too long to be here.

WARNING: Dark Waters is designed for 1920X1080 resolution!... and the use of METRIC in the realism settings (not tested on authentic/imperial)

You will need a fresh clean V1.5 install, with fresh clean Document/SH4.
Only 1 mod to activate! Original OM is included in Dark Waters.

Once Dark Waters activated, you will find in your Jsgme 10 optional add-on mods. They have to be activated after Dark Waters in whatever order only if you need it:
- OM Harder Escort L1 and L2, only one activated at a time AT CAREER START, to get harder escorts.
- OM Med and Pac Env, only one activated at a time in bunker, if playing in Mediterranean or Pacific theater.
- OM_SubFlag_When_Snorkel has to be activated to keep a static flag when snorkel equipped.
- OM U-Jagd if you want the U-Jagd chrono to find target speed instead of AOBF. Can be activated in bunker but best at career start.
- OM Warm Clothes if you want your crew with warm clothes for Atlantic theater. Can be activated/deactivated in bunker.
- OM Strategic Map Symbols will bring more accurate map symbols for mission objectives. Can be activated anytime in bunker.
- OM_UMark will restaure the external orange mark above your U-Boat while submerged.
- WIP U-Flak Career if you want to try suicidal missions...Activate it only to play U-Flak career at career start. Deactivate it to play regular career.


This is what you should get once Dark Water activated:



Don't forget to install Large Adress Aware as usual, and set your SH4.exe for NO read only...Dark Waters need some extra RAM!

Best play is no more than X1024 time compression!
Best is to adjust your settings in Documents/SH4/Data/Cfg/main as:

TimeStop=0
RealTime=1
LandProximity=128
CriticalDamage=1
CrewEfficiency=128;1
AirEnemyDetected=1
SoundEffects=512
CharacterAnim=8
EnemyDetected=1
RadioReport=1
Particles=64
PrayState=256
HunterState=256
3DRender=1024
Maximum=1024

To access easily the AA crew slots in crew management page, just hit NumPad + Delete to hide HUD !!

Many thanks to the modders of FOTRSU, of KSD, of WAC5 as Dark Waters has imported elements from there.
Special thanks to Alx Novoros for his permission to dig into KSD.

----->DOWNLOAD V6:
http://www.mediafire.com/file/4qci5x...ers_V6.7z/file


IF YOU HAVE THE TURM UPGRADE ISSUE (from SKIDMAN):

« Both the Typ VII and the Typ IX U-Boat will receive conning tower upgrades as the game proceeds. Every time I was awarded a new "Turm", the result was a submarine that could not move forward, or backward. A "Cannot comply" message was displayed instead. The crew screen showed missing and empty slots. This bug has been experienced and described before, and -as lurker put it- it is a nasty one. So from my experience a conning tower upgrade means end of your career. This is not acceptable.

How can you continue? Well, there is a workaround: You have to create a dummy file.

1.) Open your saved games folder (SH4/data/cfg/SavedGames), locate the folder that contains the autosave_on_leaving_base-file using the file creation date and time and make a backup copy.

2.) Fire up SH4 and start a new career. Choose date, type of boat and flotilla to match the state of your career as close as possible. Start a new mission. Save the game.

3.) From the new folder (the one you just created in the saved games folder when you saved the dummy game ) you will need the ActiveUserPlayerUnits-file. Copy it to the desktop and open the copied file using a text editor (i.e. wordpad)

4.) Open the ActiveUserPlayerUnits-file from the autosave_on_leaving_base-folder (Step 1) with your text editor

5.) In the AUPU-File from the dummy locate:


[UserPlayerUnit 1.Compartment 1. CrewMemberSlot 1]

copy this line and the following lines till

[UserPlayerUnit 1.UnitPartSlot 1.UnitPart . UpgradePackSlot 1]

near the end of the document.

6.) Replace the lines (Step5) with the content of the clipboard in the AUPU-File from the autosave_on_leaving_base-folder. Save the file.

7.) Copy the manipulated file to the UPCINitial Folder of the autosave_on_leaving_base-folder.

8.) Fire up SH4, choose "Load Game", open the autosave_on_leaving_base-File and play on. Your rank, medals, tons sunk and crew will be preserved and your boat will have the new conning tower.

Sounds complicated, but OM forces you to go through this again and again and practice makes perfect »

ABOUT SMA MINES FOR USE IN VIID:

12.SMA Mine deployment. Since it is not possible for me to recreate the launching of the SMA Mines from the mine tubes in the center of the Type VIID, you will be launching them trough the aft torpedo tubes. The .sim file for the Type VIID as been modified to support 15 SMA mines and to launch and reload them ever 15 seconds. You will find that you have one already loaded in the aft tube plus 10 in ready reserve, with the remaining 4 in the external storage. To launch do the following:

A. set ships speed to 4 knots
B. go to Attack Map
C. select tube 5
D. select manual TDC input
E.set bearing to 180
F. set desired mine depth
G. launch mine with fire button
H. next mine will be ready to launch in about 15 seconds

There is a more detailed set of instructions in the X:\Program Files\Ubisoft\Silent Hunter Wolves of the Pacific\Support\OM_Readme_files, look for SMA Mine Deployment.doc

WARNING

Do not load SMA mines in Uboats other than Type VIID
Do not load SMA mines in the forward tubes of any Uboat
Do not load torpedoes in the aft tubes of a Type VIID

Once all mines out, in order to use again the chronometer (mines are figured by static torpedoes but their looking is real mines) you have to save/exit/reload and the chronometer will stop running without control, ready for further use.

My best Nvidia settings for Dark Waters:
https://www.subsim.com/radioroom/sho...&postcount=107

Nice video from Leviathan:

Last edited by Fifi; 06-03-2020 at 09:28 AM.
Fifi is online   Reply With Quote
Old 12-11-2019, 06:10 PM   #2
Wolfpack345
Helmsman
 
Join Date: May 2012
Location: Under the Sea
Posts: 109
Downloads: 197
Uploads: 0
Default

This looks great! I can't wait to give it a try. Thank you for all of your hard work!
__________________
Check out my YouTube channel!
http://www.youtube.com/c/Wolfpack345
Wolfpack345 is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2019, 01:39 AM   #3
lederhosen
Machinist's Mate
 
Join Date: Apr 2011
Location: Trier, Germany
Posts: 128
Downloads: 333
Uploads: 0
Default

loading now
__________________
lederhosen is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2019, 02:20 AM   #4
Fifi
Silent Hunter
 
Fifi's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: France - South West
Posts: 4,110
Downloads: 413
Uploads: 0


Default

Don’t forget to create new Documents/SH4 folder once Dark Waters is activated.

Keep in mind DW is designed for 1920X1080 resolution (not tested on other resolution) and for the use of METRIC in realism settings (not tested on authentic/imperial)

In graphic settings, best Is to deactivate Post process filters, Full scene glare, Light shafts, Volumetric fog wich gives pretty bad Rendering results...

Last thing, in museum (quite long to load due to hundreds of units) you should avoid to load any submarine ... still some issues for them in museum

Good hunting!
__________________
Fifi is online   Reply With Quote
Old 12-12-2019, 03:12 AM   #5
s7rikeback
I break things
 
s7rikeback's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Merry Old England
Posts: 623
Downloads: 839
Uploads: 7


Default Museum CTD's

Do not select these 2 ships in the Museum or you will CTD
- NDD_Adroit - fixed
- TO3A - fixed

---------

Small repairs for surface ships:
- NDD_Wicher - no texture - fixed
- NBB_Rodney - AA Gun .sim - fixed
- NOM_Paula - missing Wake - correction .sim to raise in water - fixed

---------

4 missing surface ships from Museum:
- NAux_LC - fixed
- NAux_SmallLC - fixed
- NCLT - fixed
- NLCT_GE - fixed

---------

The Russian subs will explode and CTD if you do not move quick enough to next unit.
SSTypeKXIV - WIP
SSTypeMXII - WIP
SSTypeShChX - WIP

---------

The German Subs have features missing and will CTD as you scroll through them, I think it's the forth inline ?!?

---------

I upload to Fifi & propbeanie once completed.

Last edited by s7rikeback; 12-12-2019 at 04:52 AM.
s7rikeback is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2019, 03:16 AM   #6
lederhosen
Machinist's Mate
 
Join Date: Apr 2011
Location: Trier, Germany
Posts: 128
Downloads: 333
Uploads: 0
Default

up and running....looks nice thus far
__________________
lederhosen is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2019, 11:07 AM   #7
THEBERBSTER
Growing Old Disgracefully
 
THEBERBSTER's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Dibden Purlieu - Southampton
Posts: 9,603
Downloads: 1066
Uploads: 0


Default

Hi Fifi
I see what you mean by the light as your new light bulbs cause a reflection on the instruments.
Is TC x 256 still relevant in regards to the change in the weather, or does this new version allow a higher TC to be used?
Peter
THEBERBSTER is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2019, 11:30 AM   #8
Fifi
Silent Hunter
 
Fifi's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: France - South West
Posts: 4,110
Downloads: 413
Uploads: 0


Default

Quote:
Originally Posted by THEBERBSTER View Post
Hi Fifi
I see what you mean by the light as your new light bulbs cause a reflection on the instruments.
Is TC x 256 still relevant in regards to the change in the weather, or does this new version allow a higher TC to be used?
Peter
You can go up X1024
Weather is changing as usual, not long stuck periods.
__________________
Fifi is online   Reply With Quote
Old 12-12-2019, 02:54 PM   #9
lederhosen
Machinist's Mate
 
Join Date: Apr 2011
Location: Trier, Germany
Posts: 128
Downloads: 333
Uploads: 0
Default

your gona need a "pic" thread !

Thus far I've had 1 CTD, no big deal as I save every 24hrs.

Turm Emblems didn't show (U52)
And I noticed a graphic flashes (?) perhaps from sun reflection on the sea??

must say this mod loads very quickly, and looks great..... if you could only get the KSDII attack periscope this would be perfect
__________________
lederhosen is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2019, 04:44 PM   #10
Fifi
Silent Hunter
 
Fifi's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: France - South West
Posts: 4,110
Downloads: 413
Uploads: 0


Default

Pictures thread already here: https://www.subsim.com/radioroom/sho...d.php?t=241591

A CTD? Really? Where/when/what boat/what circumstances please?
__________________
Fifi is online   Reply With Quote
Old 12-13-2019, 02:22 AM   #11
lederhosen
Machinist's Mate
 
Join Date: Apr 2011
Location: Trier, Germany
Posts: 128
Downloads: 333
Uploads: 0
Default

exact date/time I dont remember, but it was early July 41

U52, type VIIb.

My first patrol to AM01 (real KM map) or AM43 area in game.
TC was 256.
It seemed to me that a spawning event near my Uboot was taking place. The game seems to take a deep breath everytime something like this happens and then continues. But this time I had a CTD.

Relaod from last save and this did not occur (spawn) and PZ1 was a dud. 96hrs later and assigned PZ AL65 area. This time my PC shows the same signs, I drop TC to "1" and dive to listen. Sure enough sonar finds Konvoy, say within 22km of my position. U52 goes on to sink 6 ships.

__________________
lederhosen is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2019, 02:30 AM   #12
Fifi
Silent Hunter
 
Fifi's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: France - South West
Posts: 4,110
Downloads: 413
Uploads: 0


Default

Have you installed correctly the LAA application linked to your SH4.exe?
Dark Water needs RAM
__________________
Fifi is online   Reply With Quote
Old 12-13-2019, 03:57 AM   #13
lederhosen
Machinist's Mate
 
Join Date: Apr 2011
Location: Trier, Germany
Posts: 128
Downloads: 333
Uploads: 0
Default

umm...I have a 4gb patcher thingy. will look for the LAA
__________________
lederhosen is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2019, 04:36 AM   #14
Fifi
Silent Hunter
 
Fifi's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: France - South West
Posts: 4,110
Downloads: 413
Uploads: 0


Default

I think LAA is better than the 4GB patch for SH4...but propbeanie will correct me if I’m wrong
Make sure to get the right one (for 64 bits if your PC is 64)
__________________
Fifi is online   Reply With Quote
Old 12-13-2019, 08:41 AM   #15
propbeanie
CTD - it's not just a job
 
propbeanie's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: The Crossroads of Mid-America
Posts: 6,565
Downloads: 316
Uploads: 1


Default

There is no difference in the end result with either app, but the LAA version of it is written to the "modern" Windows GUI specs, and might be a pinch "prettier" and maybe a bit easier to use??... All that happens is a couple of bits in the header of the executable file are flipped, which lets Windows know that the targeted app is capable of addressing more than 2g of RAM, so whether you are using a 32-bit Windows with 4gig of RAM and also a boot.ini edit, or a 64-bit version of Win10 or whatever, the end result is the same.
__________________

"...and bollocks to the naysayer/s" - Jimbuna
propbeanie is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:01 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 1995- 2020 Subsim