SUBSIM Radio Room Forums


SUBSIM: The Web's #1 BBS for all submarine and naval simulations since 1997

Go Back   SUBSIM Radio Room Forums > Silent Hunter 3 - 4 - 5 > Silent Hunter 4: Wolves of the Pacific
Forget password? Reset here

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-22-2019, 09:22 PM   #1
Mios 4Me
Electrician's Mate
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 139
Downloads: 10
Uploads: 0
Default Course wander

Why is there so much wandering from long-distance plotted courses? It's normally not an issue anywhere but Pearl-ECS on rare occasions, but this recent string of Pearl-Palau/SOWESPAC has really made it a glaring issue. I'll plot a safe course through the mess of the Marshalls and Carolines, coming near these atoll islets but seemingly still far enough away to be safe. I'll go to high TC, only to watch the course line wander closer and closer until it intersects the island. Why isn't the navigator handling this?



Add in all the enemy air alerts (apparently the Japanese air forces are bigger than the rest of the world's combined), the friendly air alerts (50 km from Pearl, seriously?), and the other annoyances (Pac News, etc) that constantly drop us out of high warp (err, high TC), and these transpac slogs are becoming really exasperating.



Anyone have a mid-career fix for any of this?
Mios 4Me is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2019, 11:15 PM   #2
propbeanie
CTD - it's not just a job
 
propbeanie's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: The Crossroads of Mid-America
Posts: 5,369
Downloads: 286
Uploads: 2


Default

Sniper297 did "LOCKWOOD.zip where he put a "base" somewhere around Marcus, if you really want to cut-out all that travel.

As for the "wandering", part of that is the "world" as we know it (globe) versus as the game knows it (cylinder). In other words, the game is almost a flat-earther... You might notice that Kurile is about as far away from Dutch Harbor as Hawaii is from Japan. Call it "distortion"... The rest of it I just put to inaccurate helming, sea currents and cross winds... Also, it is the skipper's responsibility to not hit land or damage his boat in any way...

In the Stock game and most mods, the "built-in" SD radar is always on, unless you are submerged. Some mods (TMO??) have a "raise and lower" for the antennae, for when you are submerged. In FotRSU, CapnScurvy turned that raise/lower into an 'On / Off' feature for the SD, and then made the SJ able to stay on better when in rougher seas. Since you can turn the SJ on and off already, adding the SD on and off helps when you are leaving or approaching a friendly location, in that you will not get interrupted by radar reports if you don't wish to. Now, if there was only a way to eliminate the sonar interruptions... Don't really want to eliminate the visual sightings, else you'll hear "Medic!" and "Sir, we're taking damage!" and "Sir, we have flooding!"...
__________________

"...and bollocks to the naysayer/s" - Jimbuna
propbeanie is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2019, 11:21 PM   #3
jimmbbo
Sparky
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 151
Downloads: 28
Uploads: 0
Default Swarms of Japanese airplanes

Don't recall which thread/post but there is an edit to one of the files that allows reduction of the swarms of airplanes, IIRC either by number or range... Perhaps a Senior Kaleun can fill in the info.
jimmbbo is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2019, 11:37 PM   #4
propbeanie
CTD - it's not just a job
 
propbeanie's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: The Crossroads of Mid-America
Posts: 5,369
Downloads: 286
Uploads: 2


Default

Webster's Better Air Patrols

A couple of points about that though, is that the percentage of chance of having an air attack is reduced, but their accuracy when they do attack is greater... So you'll still get sunk if you don't pay attention.
__________________

"...and bollocks to the naysayer/s" - Jimbuna
propbeanie is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2019, 11:37 PM   #5
skirich
Chief
 
Join Date: Aug 2019
Location: Patroling the south pacific
Posts: 321
Downloads: 75
Uploads: 0
Default

Odd, my courses never wander even at TC 8146
I can thread a needle through all the Philippines every time.
That said I have many waypoints, I even make smoother curves using extra waypoints so that may help? Plotting a course and having one or more changes at extreme angles changes the overall course due to the turning radius of the sub. Add more waypoints to smooth things out.



Now I do see increasing TC causing planes to go goofy and crash on land, and ships to hit shore.


If you ever need a convoy to strike group in a tight area, just sit tight at all stop and hit the TC. Then go hit sitting ducks.
skirich is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2019, 11:58 PM   #6
Mios 4Me
Electrician's Mate
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 139
Downloads: 10
Uploads: 0
Default

Quote:
Originally Posted by propbeanie View Post
Webster's Better Air Patrols

A couple of points about that though, is that the percentage of chance of having an air attack is reduced, but their accuracy when they do attack is greater... So you'll still get sunk if you don't pay attention.
I would love to implement that, along with the most of the rest of Berbster's GFO megamod, but wouldn't I run into trouble installing it mid-career? I'm running stock 1.5 but with self-made changes to create a 1941 Balao with appropriate sensors, guns, and torps, plus unrestricted crew. I believe GFO requires a certain sequential installation, so I'm really at sea here.



I've gotten so frustrated with the air situation that, when leaving an area, I stay on the surface to fight it out with approaching aircraft. Not wise, but with a sharpshooter and two bombardes, satisfying. It's also surprising how many planes actually narrowly miss finding out after you've made ace in a day.




Quote:
Originally Posted by skirich View Post
Odd, my courses never wander even at TC 8146
I can thread a needle through all the Philippines every time.
That said I have many waypoints,
These are usually ultra long range, zero way point courses. Usually it's just a nuisance but every now and then there's a shallow spot with a tiny bit of rock that you really have to zoom in on to see. Don't ask me how I know.
Mios 4Me is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2019, 01:02 AM   #7
skirich
Chief
 
Join Date: Aug 2019
Location: Patroling the south pacific
Posts: 321
Downloads: 75
Uploads: 0
Default

Download the mod and do a folder compare against the data directory of the mod and the data directory of your install.


In none of the files that will change are the ones you changed, then it should be no issue.


The settings for enemy craft are not part of your save file.


if a few files are going to overwrite your files, you can compare those files individually to see what changes and apply as needed.


I've been doing this for a while now ever since I figured out that mods step all over each other.
skirich is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2019, 07:03 AM   #8
Mios 4Me
Electrician's Mate
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 139
Downloads: 10
Uploads: 0
Default

GFO has ~10 different mods, so that sounds pretty involved since they have to be done sequentially. I may have to save that for the end of a career.



Someone had created a 1941 Balao starting from Midway mod which I used early on. I ran into some of the same issues described elsewhere, which at the time I assumed were conflicts but now I'm not so sure. Midway would be my preferred starting point...well, Manila, if it were possible to transfer out of there (Fremantle, actually) before late '43.
Mios 4Me is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2019, 07:27 AM   #9
propbeanie
CTD - it's not just a job
 
propbeanie's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: The Crossroads of Mid-America
Posts: 5,369
Downloads: 286
Uploads: 2


Default

For adding boats, you need to set the boat's UPC and cfg files (Roster and Submarine folders) to match your target dates, as well as any equipment you might need on the boat (if it isn't already set that way). Add or alter the dates of the boat in the Flotilla.upc file, and add the boat's listing to the CareerStart.upc file, both found in the Data / UPCData / UPCCampaignData folder (unless a U-Boat, and you would use UPCDataGE). It just looks confusing... [famous last words before the CTD]
__________________

"...and bollocks to the naysayer/s" - Jimbuna
propbeanie is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2019, 10:28 AM   #10
Mios 4Me
Electrician's Mate
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 139
Downloads: 10
Uploads: 0
Default

thanks for posting that. I'd added a Balao to each of the two opening fleets, but obviously had missed something since transfers never were available for quite awhile.
Mios 4Me is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2019, 10:46 AM   #11
Pisces
Silent Hunter
 
Join Date: Dec 2004
Location: AN9771
Posts: 4,548
Downloads: 242
Uploads: 0


Default

Quite simple, the helmsman goes off-duty once he is near the commanded course degree and sets rudder amidship. He never fine tunes it until it is exact and keeps it there. The only solution you have is to place a waypoint far away that is never reached. Then he keeps homing into it. With free rudder your boat's course is subject to the whims of the numerical integration math which goes on a random path.
Pisces is online   Reply With Quote
Old 09-26-2019, 09:35 PM   #12
Barkerov
Soundman
 
Join Date: Aug 2015
Location: Australia
Posts: 146
Downloads: 41
Uploads: 0
Default

I find that each time I save and close the game, when I reload I need to issue the follow plotted course command or it wanders a bit. After I do that she's fine.
Barkerov is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2019, 11:17 PM   #13
jimmbbo
Sparky
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 151
Downloads: 28
Uploads: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Mios 4Me View Post
Why is there so much wandering from long-distance plotted courses?

FWIW in stock 1.4/1.5 I have conducted a couple of dozen PH missions and set courses from Midway to Japan without an issue regardless of TC setting..
jimmbbo is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2019, 11:47 PM   #14
skirich
Chief
 
Join Date: Aug 2019
Location: Patroling the south pacific
Posts: 321
Downloads: 75
Uploads: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Barkerov View Post
I find that each time I save and close the game, when I reload I need to issue the follow plotted course command or it wanders a bit. After I do that she's fine.

I believe this is "normal'. The depth and speed remain but course needs to be set again.


Interesting, if you issue the return to course command from anything other than the map screen, the helmsman issues an All Stop order.
skirich is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2019, 08:04 AM   #15
Mios 4Me
Electrician's Mate
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 139
Downloads: 10
Uploads: 0
Default

Quote:
Originally Posted by jimmbbo View Post
FWIW in stock 1.4/1.5 I have conducted a couple of dozen PH missions and set courses from Midway to Japan without an issue regardless of TC setting..
Try one from PH to the ECS running close to Higashi (I don't have the game in front of me) with no other waypoints and see how it changes as you get closer.

The nearer the way- or end-points, the less the wander, so Midway would be less of an issue.
Mios 4Me is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 1995- 2019 Subsim