SUBSIM Radio Room Forums


SUBSIM: The Web's #1 BBS for all submarine and naval simulations!

Go Back   SUBSIM Radio Room Forums > Silent Hunter 3 - 4 - 5 > SH5 Mods Workshop
Forget password? Reset here

Host of the Copenhagen meet and a great friend.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-22-2010, 09:23 AM   #1
lorka42
Planesman
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 188
Downloads: 30
Uploads: 5
Default The Complete Idiots Guide to Goblin Editor(large image warning)

By request.

First, open goblin editor, located in the /ubisoft/silent hunter 5 directory, Then you open options thusly,



then you go into options and set the two directories wherever you have sh5 installed to, you can see in my case it is, C:/ubisoft/silen thunter 5 yours may differ.



Then you wont get the controllers error or the .dll error anymore.
There are a couple different ways to use this editor, this is the way I use it.

After setting up goblin editor, you must realize this is not S3D, you can't just open any old file and edit it. there is generally a .gr2 file that you must open first, so, in this exercise, we will be modding the VIIC/41 sub, you first goto file, then open, then you browse to the submarine folder, thusly.



then into the /NSS_Uboat7c41 folder, there you will see a crapton of files, most of which I dont mess with. the one we want to open is the NSS_Uboat7c41.gr2 then we wait for it to load up, it may take a few seconds.
Here we see the bonny lass on the right, the project tree(more on that later) in the middle, and the GDS scene tree on the left.



Now, you MERGE(file, merge) the .sim file(this has most of the stats for the sub, i.e. speed, torp load out, ranges, ballast info, ect.) and the .zon file if you wish to mod the damage.(I haven't messed about with that yet.)
ends up looking like this



If you notice the highlighted piece, that thar is where you mod the sub, just double click on it and a window will pop up.

You will want to edit the existing behaviors.



Mostly what you will be concerned about is the wpn_torpedosys and unit_submarine

This complete idiots guide has come to an end now.
really.
stop looking down here.
DUDE!

Last edited by lorka42; 03-25-2010 at 01:37 PM.
lorka42 is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2010, 09:23 AM   #2
lorka42
Planesman
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 188
Downloads: 30
Uploads: 5
Default

Reserved by me for updates, go away!
lorka42 is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2010, 09:28 AM   #3
sergei
Sea Lord
 
Join Date: May 2008
Location: London UK
Posts: 1,798
Downloads: 405
Uploads: 29
Default

Good stuff lorka42
__________________

A variety of mods for SH4 and 5

'It is pleasant, when the sea is high and the winds are dashing the waves about, to watch from the shores the struggles of another'

'You just keep thinking Butch. That's what you're good at'



sergei is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2010, 05:12 PM   #4
Chromius
Sailor man
 
Join Date: Aug 2009
Location: Manchester, NH
Posts: 43
Downloads: 146
Uploads: 0
Default

OK, now what we need is a genealogy tree for the files/types/parents ect.. some type of basic explanation would be a great start. Is there anything more detailed on previous SH4 anywhere, the tutorials on the silent editor site are not really covering what I am looking for. In particular gauges and intrumentation and any hidden unfinished technical items?

Have they indicated as to whether or not some documentation might be released? It would be great for them to tell us what hidden features or unfinished things they did not implement or the capabilities that may have been implemented. sheesh
Chromius is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2010, 06:00 PM   #5
MP
Seaman
 
Join Date: Apr 2005
Location: NC
Posts: 40
Downloads: 5
Uploads: 0
Default Youtube

Thanks again, You have got me started. Let us know if you make any youtube modding videos...
__________________
Win XP Home (In 32 BIT)
AMD FX 64
4096 OCZ GOLD DDR RAM @ 400mhz
2 x ATI Radeon HD 2900
ASUS A8N32-SLI Mainboard
1TB HDD SATA 2
2 x Plextor Blu Ray Drives
MP is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2010, 06:05 PM   #6
Demonizer
Seaman
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 39
Downloads: 12
Uploads: 0
Default

You can even open up old sh3 and sh4 objects like subs etc.. Maybe some porting can be possible?
Demonizer is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2010, 06:17 PM   #7
oscar19681
Ocean Warrior
 
Join Date: Jan 2004
Location: netherlands
Posts: 2,549
Downloads: 59
Uploads: 0
Default

What do i do to fix the VIIB conning tower? I mean i cant stand seeing the VIIB with a VIIC conning tower!
__________________
we live we die but death does not ends it.

Jim Morrison 1943-1971
oscar19681 is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2010, 12:52 PM   #8
lorka42
Planesman
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 188
Downloads: 30
Uploads: 5
Default

Oscar, I believe that would have to be done with some 3D editing software,I'm way too old to begin learning stuff like that tho lol.

Chromium, I would talk to the guy that's done the instrumentation port from sh4 to sh5. Here is the post.

http://www.subsim.com/radioroom/showthread.php?t=163208

Dulcimus also made some instrumentation mods, but I believe hes gone Awol on sh5.

P.S. Thanks for the sticky, it's my first.
lorka42 is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2010, 02:54 PM   #9
mangaroca
Bosun
 
Join Date: Dec 2005
Location: Deep and diving...
Posts: 61
Downloads: 52
Uploads: 0
Default

I love the models... I am not the expert but they make a great impression. Anybody managed to export them into 3d studio max? I have an old GR2 to OBJ exporter I used to export EVE Online models but it crashes while trying to export the models...
mangaroca is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2010, 01:08 PM   #10
Boats
Gunner
 
Join Date: Feb 2004
Location: ME
Posts: 99
Downloads: 74
Uploads: 0
Default LOL

I got the "OMG Noob message" when I tried to open the sim file twice.
Boats is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2010, 02:02 PM   #11
Madox58
Seaman
 
Join Date: Dec 2006
Location: Los Angeles
Posts: 0
Downloads: 72
Uploads: 12
Default

Quote:
Originally Posted by mangaroca View Post
I love the models... I am not the expert but they make a great impression. Anybody managed to export them into 3d studio max? I have an old GR2 to OBJ exporter I used to export EVE Online models but it crashes while trying to export the models...
The EVE exporters only export the first mesh in the SH5 GR2 files.
They we not made to look at all the Meshes.

There's only one Viewer/Exporter that does that I know of.
And it's not ready yet.
Madox58 is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2010, 08:28 AM   #12
Rolf Eschke
Lieutenant
 
Join Date: Feb 2006
Location: Germany
Posts: 265
Downloads: 60
Uploads: 0
Default

Thanks,now I can try to modify Files !
__________________

Rolf Eschke was my Father,he died in 2003,so that`s for him...
Rolf Eschke is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2010, 06:37 PM   #13
ddrgn
Korvettenkapitän
 
Join Date: Apr 2005
Location: Toronto
Posts: 917
Downloads: 355
Uploads: 30
Default

Does anyone know or care to comment on why all the drop down menu items in the Goblin Editor are disabled/greyed out?

Some files can be edited via S3D but the new files which start with "SH5" e.g "SH5ShipWakes"cannot be imported in S3D and the most important drop down menu choices to adjust settings is greyed out in the Goblin Editor.

My guess is this is on purpose as it would certainly give us almost unending control. I have ran into this brickwall editing a few files which could be modding gold.
ddrgn is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2010, 09:02 PM   #14
lorka42
Planesman
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 188
Downloads: 30
Uploads: 5
Default

If you double click on the window it becomes larger, and the drop down menus appear normal.
lorka42 is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2010, 12:21 AM   #15
ddrgn
Korvettenkapitän
 
Join Date: Apr 2005
Location: Toronto
Posts: 917
Downloads: 355
Uploads: 30
Default

Still greyed out for me...

You can change them?

Scratch that, can change the drop down menus option but cannot save it. Any thoughts?

Can you open the OBS SCOPE gr2 and merge the .sim? I get a memory error than crash of program.

gr2 is in submarine/common/parts

You can load the GR2 and see that the default is for the scope to rise. Problem for me is the Goblin crashes when I merge the .sim.

Would love to set its default to stay and the start of the game

Last edited by ddrgn; 04-10-2010 at 12:48 AM.
ddrgn is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 1997- 2014 Subsim