SUBSIM Radio Room Forums


SUBSIM: The Web's #1 resource for all submarine & naval simulations since 1997

Go Back   SUBSIM Radio Room Forums > Silent Hunter 3 - 4 - 5 > Silent Hunter III
Forget password? Reset here

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-29-2020, 02:25 PM   #1
RacKri
Nub
 
Join Date: Nov 2020
Posts: 2
Downloads: 74
Uploads: 0
Support The Kiel Canal

Having been dragged back from the bottom to a shiny new sub after many years, I reinstalled my steam versions of SH3,4 & 5. Installed GWX and proceeded to wreak havoc on the high seas (Not )
I left Kiel using the GWX Kiel Out without a problem, well OK I moved forward manually and forgot to hit the Navigator to follow preplaned route hit the far side of Kiel Harbour and had to start a new career. (Record for the shortest career? 60secs) On my second attempt I got out without a problem.
4 weeks 6000 tonnes and an 8 tonne sloop later I set a course for Kiel using the Kiel canal in, and very nearly ran aground and destroyed another career. Got away with it just.
Anyway, looking at the course it follows the Kiel canal but about 100m onshore, is there anyway to adjust this back onto the water or will I just have to manually plot a course for my return trip from now on?
Sorry if this has been posted before but my search function seems to be having a day off.
Cheers Rach.
RacKri is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2020, 02:59 PM   #2
Aktungbby
Gefallen Engel U-666
 
Aktungbby's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: where I'm at presently
Posts: 21,201
Downloads: 18
Uploads: 0


Default Welcome aboard!

RacKri!
__________________
"Only two things are infinite; The Universe and human stupidity; And I'm not too sure about the Universe"
Aktungbby is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2020, 04:07 PM   #3
El Whacko
Junior Nutjob
 
El Whacko's Avatar
 
Join Date: Aug 2019
Location: Indiana
Posts: 2,054
Downloads: 349
Uploads: 3
Default

Quote:
Originally Posted by RacKri View Post
Anyway, looking at the course it follows the Kiel canal but about 100m onshore, is there anyway to adjust this back onto the water or will I just have to manually plot a course for my return trip from now on?
Sorry if this has been posted before but my search function seems to be having a day off.
Cheers Rach.
First, welcome to Subsim!

I'm pretty sure that if you want to change all the waypoints as they are all onshore, or just a select few, you would have to manually plot it. I haven't played SH3 for a while and my memory is a little foggy.
__________________
E-1 (SR) in the United States Naval Sea Cadet Corps
Soon to be E-2 (SA)


CHART YOUR COURSE
El Whacko is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2020, 05:11 PM   #4
CaptBones
The Old Man
 
CaptBones's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Rockton, IL
Posts: 276
Downloads: 206
Uploads: 0


Default Don't do that!

I know it looks bad on the map, but the waypoints for Kiel In and Out are correct. I did that very thing, "fixed" the errant waypoints, many moons ago and ran aground (catastrophically!) in the Kanal every time afterward.

It sounds like you made one common error...the preplanned routes start in the Kanal after you've completed getting through the locks at Holtenau and Brunsbuttel. Did you manually navigate to the first waypoint in the Kanal and then apply the "auto-pilot" course generator?

You should not conn your boat close to the initial waypoint and then select the "auto-pilot"...you can get lucky and that works sometimes, but it's better by far to manually put down waypoints to the preplanned tracks' initial points and then activate the "auto-pilot" track.

Hope this helps...get out there and sink 'em all!
CaptBones is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2020, 07:56 AM   #5
FeatsOfStrength
Gunner
 
Join Date: Oct 2019
Location: United Kingdom
Posts: 97
Downloads: 25
Uploads: 0
Default

The Kiel canal is a waste of time in my opinion, whilst it's shorter on the map the one time I tried navigating it the maximum time compression was x4 so using it takes much longer than going around north of Denmark and using the pre-set navigation I left the boat going and it crashed into another ship.

Unless your role playing there's no benefit to using it in my opinion
FeatsOfStrength is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2020, 08:22 AM   #6
foo_jam2002
Sailor man
 
Join Date: Nov 2016
Posts: 45
Downloads: 0
Uploads: 0
Default

Quote:
Originally Posted by FeatsOfStrength View Post
The Kiel canal is a waste of time in my opinion, whilst it's shorter on the map the one time I tried navigating it the maximum time compression was x4 so using it takes much longer than going around north of Denmark and using the pre-set navigation I left the boat going and it crashed into another ship.

Unless your role playing there's no benefit to using it in my opinion
I totally agree, i go up north too and doing so, i spot norwegian ships for the taking.
foo_jam2002 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
gwx 3.0 , kiel canal , sh3

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:59 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 1995- 2021 Subsim®
"Subsim" is a registered trademark, all rights reserved.