SUBSIM Radio Room Forums
Glue, paint, razors...what could go wrong?


SUBSIM: The Web's #1 resource for all submarine & naval simulations since 1997

Go Back   SUBSIM Radio Room Forums > Silent Hunter 3 - 4 - 5 > Silent Hunter 4: Wolves of the Pacific
Forget password? Reset here

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-17-2021, 08:11 AM   #1
william"hawkeye"
Swabbie
 
Join Date: Jan 2018
Posts: 8
Downloads: 68
Uploads: 0
Icon7 How to change submarine availability?

I've downloaded a mod that adds a new USS Tench, (https://www.subsim.com/radioroom/sho...d.php?t=230896) and I want to be able to play it earlier on, in maybe the 1941 or 42 campaign. Do any of you happen to know how to do this? Help would be appreciated. Thank you
william"hawkeye" is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2021, 08:21 AM   #2
Kal_Maximus_U669
Grey Wolf
 
Kal_Maximus_U669's Avatar
 
Join Date: Jan 2017
Location: France Nord East
Posts: 822
Downloads: 648
Uploads: 0
Default

Quote:
Originally Posted by william"hawkeye" View Post
I've downloaded a mod that adds a new USS Tench, (https://www.subsim.com/radioroom/sho...d.php?t=230896) and I want to be able to play it earlier on, in maybe the 1941 or 42 campaign. Do any of you happen to know how to do this? Help would be appreciated. Thank you
https://www.subsim.com/radioroom/sho...d.php?t=249705 leeme:

https://www.subsim.com/radioroom/sho...d.php?t=249391

When you download any mods or file ... you make an effort to read the forum to figure out how to get it to work ... the people here are "breaking the nuts" and writing loads of stuff for you. . the world of things is to read them in order to avoid always asking the same thing ... if you don't understand a few things people here can help you but reading does not kill..you will better believe me you will sleep better
I give you the info .. for your problem but I shouldn't because you haven't begged the time to read .. well I'm in a good day today so ..
you can get the class tench in mission mod but that is not recommend ... go greeting ..

Last edited by Kal_Maximus_U669; 06-17-2021 at 08:41 AM.
Kal_Maximus_U669 is online   Reply With Quote
Old 06-17-2021, 12:11 PM   #3
KaleunMarco
Ocean Warrior
 
KaleunMarco's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Chicago area, which is more dangerous than Omaha Beach.
Posts: 2,633
Downloads: 374
Uploads: 16


Default

Quote:
Originally Posted by william"hawkeye" View Post
I've downloaded a mod that adds a new USS Tench, (https://www.subsim.com/radioroom/sho...d.php?t=230896) and I want to be able to play it earlier on, in maybe the 1941 or 42 campaign. Do any of you happen to know how to do this? Help would be appreciated. Thank you
to add to what KaiMaximus has posted, moving the availability date of any submarine, especially the Tench, involves a great many things and not just the date of the boat itself.

you will need to ensure that every piece of equipment, weapon, ammo, etc that is assigned to the Tench (or to a piece of equipment on the Tench) is also available when the Tench becomes available.

this is a daunting task, however if you want to do it, i wish you good luck.

__________________
there are only two things in the world: submarines and targets.
Fortiter et stabilis et fidelis, semper


------------------------------------------------------------
Silent Hunter 4 1.5 Gold Edition on CDROM
LAA enabled
Dell XPS with 32 GB Ram running Win10
KaleunMarco is online   Reply With Quote
Old 06-17-2021, 12:26 PM   #4
Kal_Maximus_U669
Grey Wolf
 
Kal_Maximus_U669's Avatar
 
Join Date: Jan 2017
Location: France Nord East
Posts: 822
Downloads: 648
Uploads: 0
Default

Quote:
Originally Posted by KaleunMarco View Post
to add to what KaiMaximus has posted, moving the availability date of any submarine, especially the Tench, involves a great many things and not just the date of the boat itself.

you will need to ensure that every piece of equipment, weapon, ammo, etc that is assigned to the Tench (or to a piece of equipment on the Tench) is also available when the Tench becomes available.

this is a daunting task, however if you want to do it, i wish you good luck.

yes KaleunMarco ... for good reasons .. I wish you good luck because this mod has a specific assembly .. now I do not see the interest ... since TMO & FOTRS already contain the tench class Mr. Vickers made us available superb Skins 4k is if you search well on this forum there are ad others ... best regards KM_U669
Kal_Maximus_U669 is online   Reply With Quote
Old 06-19-2021, 10:08 AM   #5
ETR3(SS)
Ocean Warrior
 
Join Date: Dec 2007
Location: Between test depth and periscope depth
Posts: 3,019
Downloads: 175
Uploads: 16


Default

Quote:
Originally Posted by william"hawkeye" View Post
I've downloaded a mod that adds a new USS Tench, (https://www.subsim.com/radioroom/sho...d.php?t=230896) and I want to be able to play it earlier on, in maybe the 1941 or 42 campaign. Do any of you happen to know how to do this? Help would be appreciated. Thank you
Hey, mod author here. Go into Silent Hunters Wolves of the Pacific\MODS\SS 417 Tench\Data\UPCData\UPCCampaignData and open the CareerStart.upc file in a text editor. Under [CareerStart 2] change the IDLinkUserPlayerUnits line under the Pearl Harbor entry to read IDLinkUserPlayerUnits= F1Porpoise, 4, F1Tambor, 5, F1Gar, 4, F1Gato, 5, F1Tench, 5 and that will give you a Tench in 1942.


Be aware as others have stated you won't have 1945 tech on your boat and will have to add whatever flak guns, radar, deck gun, and torpedoes are available at that time.
__________________


USS Kentucky SSBN 737 (G)
Comms Div 2003-2006
Qualified 19 November 03

Yes I was really on a submarine.
ETR3(SS) is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2021, 05:20 PM   #6
Moonlight
Sea Lord
 
Join Date: Dec 2010
Location: Fookhall Copse
Posts: 1,674
Downloads: 181
Uploads: 0


Default

Quote:
Originally Posted by ETR3(SS) View Post
IDLinkUserPlayerUnits= F1Porpoise, 4, F1Tambor, 5, F1Gar, 4, F1Gato, 5, F1Tench, 5 and that will give you a Tench in 1942.
What are those numbers for?, is it for the amount of boats available so the game gives you a probability of getting a boat with a different name or something?.
__________________
Moonlight is online   Reply With Quote
Old 06-19-2021, 07:01 PM   #7
ETR3(SS)
Ocean Warrior
 
Join Date: Dec 2007
Location: Between test depth and periscope depth
Posts: 3,019
Downloads: 175
Uploads: 16


Default

Quote:
Originally Posted by Moonlight View Post
What are those numbers for?, is it for the amount of boats available so the game gives you a probability of getting a boat with a different name or something?.
Taking a guess I'd say it might have something to do with naming as you stated or probability of getting a boat of X class when offered an upgrade. Or it could be a leftover unimplemented game mechanic.


Edit to add better explanation after reading Bubbleheads post:


IDLinkUserPlayerUnits= F1Porpoise, 4



Yellow highlight references Flotillas.upc. Each boat will have its own [Flotilla X.UserPlayerUnitType X] entry. F for Flotilla number, Pearl for example is Flotilla 1.


Red highlight also references Flotillas.upc under its appropriate entry for UnitTypeCommonality=. This has a number associated with it and the note in the file states "to be used when a random choice is assigned." That could have something to do with what boat you get offered, but I haven't tested this aspect.
__________________


USS Kentucky SSBN 737 (G)
Comms Div 2003-2006
Qualified 19 November 03

Yes I was really on a submarine.

Last edited by ETR3(SS); 06-19-2021 at 09:14 PM.
ETR3(SS) is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2021, 07:16 PM   #8
Bubblehead1980
Navy Seal
 
Join Date: Apr 2009
Location: Florida USA
Posts: 6,432
Downloads: 528
Uploads: 39
Default

Quote:
Originally Posted by Moonlight View Post
What are those numbers for?, is it for the amount of boats available so the game gives you a probability of getting a boat with a different name or something?.


I believe they are Flotilla numbers (Flotilla 1 is Sub Pac) and are linked to the boats available at different commands on different time periods etc. Fremantle is F2 I believe. Also believe they are linked to the orders player receives based on flotilla and type of submarine. I.E. prevents player based in Fremantle (F2, I think it is) being assigned to patrol off Honshu and vice versa.

Only thing is in TMO I have restored (mostly) the function to start a patrol in say Pearl Harbor , patrol en route, and complete patrol at Fremantle. This was often done when boats were switching commands. Used to be standard in the game and was changed for some reason and now have the very gamey instant transfer which I honestly..dislike. Adds a lot to sail from Pearl, patrol South China sea, etc then end in Australia. Same if do a new construction career. After sea trials, instead of magical transfer to Pearl, you sail from San Francisco. May run across an IJN submarine if in early war or an anxious "Friendly" patrol plane that bombs you, or anxious escort mistaking you for a japanese submarine.

Trying to restore the Balao seas trials as well, not sure why they were eliminated.
Bubblehead1980 is online   Reply With Quote
Reply

Tags
campaign , help needed , modding

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 1995- 2022 Subsim®
"Subsim" is a registered trademark, all rights reserved.