SUBSIM Radio Room Forums


SUBSIM: The Web's #1 BBS for all submarine and naval simulations since 1997

Go Back   SUBSIM Radio Room Forums > Silent Hunter 3 - 4 - 5 > Silent Hunter 4: Wolves of the Pacific
Forget password? Reset here

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-12-2020, 03:54 AM   #1
Holyfirebomb_7
Watch
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 25
Downloads: 94
Uploads: 0
Default Windows 10 Issue

I recently got a new computer which finally had Windows 10, whereas before I had Windows 8.1. I have SH4 installed through steam with U-Boat missions and whenever I start it up it does nothing, no loading screen, no CPU usage, it "starts" but doesn't run. I've tried all the old methods from when Windows 10 first came out but no luck getting it to run. Any advice to help me get my favorite subsim running?
Holyfirebomb_7 is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2020, 08:45 AM   #2
propbeanie
CTD - it's not just a job
 
propbeanie's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: The Crossroads of Mid-America
Posts: 6,075
Downloads: 306
Uploads: 1


Default

Did you install the DirectX v9.0c and Windows Codecs when you installed the game? There is a little "dialog" box with the tick mark boxes to choose what to install with the game. You (usually) won't need the Adobe Acrobat, but you do need the DirectX stuff... Trying to use the DirectX v9 online installer does not work for Windows 10. You have to use the one included in the Steam package. You might also have to set the SH4.exe to "Run as administrator". Also, do not install the game in a "Program Files" folder, but rather, choose your own install folder, such as "C:\Games \Steam \etc..." That way, you'll be able to install mods later, if desired.
__________________

"...and bollocks to the naysayer/s" - Jimbuna
propbeanie is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2020, 02:02 PM   #3
Holyfirebomb_7
Watch
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 25
Downloads: 94
Uploads: 0
Default

Yeah, I have it installed into the D drive so it's avoided the program files. I didn't see a Direct 9 install prompt. Is there anywhere in the files where I can install it there?
Holyfirebomb_7 is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2020, 09:32 PM   #4
propbeanie
CTD - it's not just a job
 
propbeanie's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: The Crossroads of Mid-America
Posts: 6,075
Downloads: 306
Uploads: 1


Default

I can't find my original pictures, but here is a screen grab of a pdf we put in the Support folder of FotRSU, and the dialog for the DirectX comes right after the dialog to do the path for the install:




You could run the install again, and see if it comes up. It used to for my Steam SH3 & SH5, but I'm not sure what they do now with the Steam installer app...

CapnScurvy did a post on Windows 10, SH4, and the LAA app, if you want to read through his thread "Windows10; Large Address Aware; SH4 Install"
__________________

"...and bollocks to the naysayer/s" - Jimbuna
propbeanie is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2020, 08:21 AM   #5
torpedobait
Grey Wolf
 
Join Date: Feb 2004
Location: Kentucky
Posts: 832
Downloads: 357
Uploads: 0
Default Something that worked for me

Quote:
Originally Posted by Holyfirebomb_7 View Post
I recently got a new computer which finally had Windows 10, whereas before I had Windows 8.1. I have SH4 installed through steam with U-Boat missions and whenever I start it up it does nothing, no loading screen, no CPU usage, it "starts" but doesn't run. I've tried all the old methods from when Windows 10 first came out but no luck getting it to run. Any advice to help me get my favorite subsim running?
I have this same issue every time I have to reload a pristine version of SH4 1.5. One of the skippers on this site (sorry, don't remember who) gave me this solution. It works perfectly for me.

First go into Device Manager and make sure SH4.exe process is not actually running. End the program there if it is.

Then, go back to your desktop and:

1. Right click on the SH4 shortcut or SH4.exe;
2. Click on Properties;
3. Click on the Compatibility Tab;
4. Click on the "Change high DPI Settings" button
5. Check the box at the bottom ("Override high DPI Scaling behavior. Scaling performed by Application")
6. Click the OK buttons (both of them) to save the new setting.
7. Try starting SH4 again.

Like I said, this works for me like magic. Hope it helps you too.
__________________
TorpedoBait (Damn! Where did that come from?)

Software: Win10 Pro 64-bit, 100_FalloftheRisingSun_UltimateEdition_v1.004.a_EN, Large Address Aware.
Hardware: Falcon-NW Talon 20th Anniversary Edition, Intel(R) Core(TM) i5-9600K CPU @ 3.70GHz, 16Gb RAM, NVIDIA GeForce RTX2060 Super 8Gb, Creative SoundBlaster Z.

torpedobait is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2020, 08:34 AM   #6
Pisces
Silent Hunter
 
Join Date: Dec 2004
Location: AN9771
Posts: 4,648
Downloads: 246
Uploads: 0


Default

Quote:
Originally Posted by torpedobait View Post
...
First go into Device Manager and make sure SH4.exe process is not actually running. End the program there if it is.
The Device Manager app (devmgr.msc) can't do anything with application processes running on your pc. You mean: Task Manager (taskmgr.msc)
Pisces is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2020, 08:51 AM   #7
propbeanie
CTD - it's not just a job
 
propbeanie's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: The Crossroads of Mid-America
Posts: 6,075
Downloads: 306
Uploads: 1


Default

That was probably THEBERBSTER torpedobait (with Pisces' notation), and I always forget about that, as well as the "Run as administrator" option... though I do have my Win10 set that way also...
__________________

"...and bollocks to the naysayer/s" - Jimbuna
propbeanie is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2020, 11:53 AM   #8
torpedobait
Grey Wolf
 
Join Date: Feb 2004
Location: Kentucky
Posts: 832
Downloads: 357
Uploads: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Pisces View Post
The Device Manager app (devmgr.msc) can't do anything with application processes running on your pc. You mean: Task Manager (taskmgr.msc)
Yes, task manager. Brain fart.
__________________
TorpedoBait (Damn! Where did that come from?)

Software: Win10 Pro 64-bit, 100_FalloftheRisingSun_UltimateEdition_v1.004.a_EN, Large Address Aware.
Hardware: Falcon-NW Talon 20th Anniversary Edition, Intel(R) Core(TM) i5-9600K CPU @ 3.70GHz, 16Gb RAM, NVIDIA GeForce RTX2060 Super 8Gb, Creative SoundBlaster Z.

torpedobait is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2020, 01:29 PM   #9
Taucheisen
Swabbie
 
Join Date: Oct 2012
Location: Marinequadrat BH 4147
Posts: 10
Downloads: 290
Uploads: 0
Default

@torpedobait:
<<NVIDIA GeForce RTX2060 Super 8Gb>>
What driver version are you using with your graphics board?
Cheers
Taucheisen is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2020, 02:20 PM   #10
torpedobait
Grey Wolf
 
Join Date: Feb 2004
Location: Kentucky
Posts: 832
Downloads: 357
Uploads: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Taucheisen View Post
@torpedobait:
<<NVIDIA GeForce RTX2060 Super 8Gb>>
What driver version are you using with your graphics board?
Cheers
26.21.14.4166 It's the driver that Falcon Northwest provided with my Talon.

__________________
TorpedoBait (Damn! Where did that come from?)

Software: Win10 Pro 64-bit, 100_FalloftheRisingSun_UltimateEdition_v1.004.a_EN, Large Address Aware.
Hardware: Falcon-NW Talon 20th Anniversary Edition, Intel(R) Core(TM) i5-9600K CPU @ 3.70GHz, 16Gb RAM, NVIDIA GeForce RTX2060 Super 8Gb, Creative SoundBlaster Z.

torpedobait is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2020, 12:19 AM   #11
ETR3(SS)
Ocean Warrior
 
Join Date: Dec 2007
Location: Between test depth and periscope depth
Posts: 2,910
Downloads: 172
Uploads: 16


Default

Not sure what driver that is but you should be on 442.74, came out on the 19th.
__________________


USS Kentucky SSBN 737 (G)
Comms Div 2003-2006
Qualified 19 November 03

Yes I was really on a submarine.
ETR3(SS) is online   Reply With Quote
Old 03-21-2020, 09:10 AM   #12
torpedobait
Grey Wolf
 
Join Date: Feb 2004
Location: Kentucky
Posts: 832
Downloads: 357
Uploads: 0
Default

Quote:
Originally Posted by ETR3(SS) View Post
Not sure what driver that is but you should be on 442.74, came out on the 19th.
I got the driver number by looking at the system properties in Device Manager for the display adapter device. Looking closer, it appears to be a Microsoft installed driver dated 12/06/2019. Don't know where that change came from or how it got installed, but there it is.

That said, this is one of those things where the expression "if it ain't broke, don't fix it" applies. My card performs flawlessly and I am loathe to introduce change for the sake of change. But thanks for the suggestion.

__________________
TorpedoBait (Damn! Where did that come from?)

Software: Win10 Pro 64-bit, 100_FalloftheRisingSun_UltimateEdition_v1.004.a_EN, Large Address Aware.
Hardware: Falcon-NW Talon 20th Anniversary Edition, Intel(R) Core(TM) i5-9600K CPU @ 3.70GHz, 16Gb RAM, NVIDIA GeForce RTX2060 Super 8Gb, Creative SoundBlaster Z.

torpedobait is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2020, 09:41 AM   #13
torpedobait
Grey Wolf
 
Join Date: Feb 2004
Location: Kentucky
Posts: 832
Downloads: 357
Uploads: 0
Default

Quote:
Originally Posted by ETR3(SS) View Post
Not sure what driver that is but you should be on 442.74, came out on the 19th.
Ah, I get it. You are talking about the Nvidia GEForce Game drivers. I have those updated to v4.19 same as you. The driver I quoted is the actual card driver. Two different things. We're good.
__________________
TorpedoBait (Damn! Where did that come from?)

Software: Win10 Pro 64-bit, 100_FalloftheRisingSun_UltimateEdition_v1.004.a_EN, Large Address Aware.
Hardware: Falcon-NW Talon 20th Anniversary Edition, Intel(R) Core(TM) i5-9600K CPU @ 3.70GHz, 16Gb RAM, NVIDIA GeForce RTX2060 Super 8Gb, Creative SoundBlaster Z.

torpedobait is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 1995- 2020 Subsim