SUBSIM Radio Room Forums


SUBSIM: The Web's #1 BBS for all submarine and naval simulations since 1997

Go Back   SUBSIM Radio Room Forums > Silent Hunter 3 - 4 - 5 > SHIII Mods Workshop
Forget password? Reset here

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-20-2019, 09:13 AM   #1
J0313
Seasoned Skipper
 
Join Date: Nov 2010
Location: Texas
Posts: 718
Downloads: 1309
Uploads: 0
Default Window's 10 help.

Could someone point me in the right direction. I need help on how to install and run SH3 on win10. I am a neanderthal and I just got a new rig with win 10 on it. My old rig had win7. And I know that there are things that you have to be aware of with win10 concerning SH3. Any link to the right thread would be appreciated.
J0313 is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2019, 09:16 AM   #2
THEBERBSTER
Growing Old Disgracefully
 
THEBERBSTER's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Dibden Purlieu - Southampton
Posts: 8,889
Downloads: 1007
Uploads: 0


Default

Hi J
SH3 is not compatible with Windows 10.
Check out my LSH3-2015 signature below and you will find all the information you need and more.
Peter
THEBERBSTER is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2019, 09:57 AM   #3
J0313
Seasoned Skipper
 
Join Date: Nov 2010
Location: Texas
Posts: 718
Downloads: 1309
Uploads: 0
Default

So just to be clear, your saying there is no way that SH3 will run on win10?
J0313 is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2019, 11:04 AM   #4
Fifi
Ocean Warrior
 
Fifi's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: France - South West
Posts: 3,076
Downloads: 385
Uploads: 0


Default

Quote:
Originally Posted by J0313 View Post
So just to be clear, your saying there is no way that SH3 will run on win10?
Of course SH3 is compatible with win 10!
__________________
https://image.noelshack.com/fichiers/2019/28/7/1563131204-om.jpg
Fifi Compilation for OM+OMEGU / Update 8 / Warm Clothes Mod / Weather Change Mod
Fifi is online   Reply With Quote
Old 08-20-2019, 11:08 AM   #5
pedalboat
Bosun
 
Join Date: Nov 2014
Location: Cape Ortegal - Spain
Posts: 69
Downloads: 93
Uploads: 0
Default

Quote:
Originally Posted by J0313 View Post
Could someone point me in the right direction. I need help on how to install and run SH3 on win10. I am a neanderthal and I just got a new rig with win 10 on it. My old rig had win7. And I know that there are things that you have to be aware of with win10 concerning SH3. Any link to the right thread would be appreciated.
I have SH3 1.4b in Windows 10 LTSC 2019 and it works flawlessly.
My copy is DRM free and I didn´t set any compatibility mode to make it work.
SH3 is a portable game (at least without DRM) and you can have as many copies as you want. Copy-paste from USB to computer, from hard disk to SSD, etc.
That´s all I can say.
Problems may arise if you want to make antialiasing work on newest operating systems and/or latest graphic drivers (in my case GTX 1060).
Anyone knows how to solve this?
Edit: I found out how here
https://steamcommunity.com/sharedfil...?id=1324954688

Last edited by pedalboat; 08-20-2019 at 11:35 AM.
pedalboat is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2019, 12:33 PM   #6
THEBERBSTER
Growing Old Disgracefully
 
THEBERBSTER's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Dibden Purlieu - Southampton
Posts: 8,889
Downloads: 1007
Uploads: 0


Default

Hi Fifi
I should have explained better.

SH3 will only run on Windows 10 in one of the compatibility modes such as Windows7.
Without a compatibility mode the game will usually ctd before reaching the Command Room.
The SH3.exe should also be run as an administrator as the game can ctd before reaching the main menu.
It is essential that gpu is correctly setup as an error "Cannot initialize 3Dengine" can occur.
Post #70 Problem Solving Check List
Peter



Last edited by THEBERBSTER; 08-20-2019 at 12:43 PM.
THEBERBSTER is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2019, 12:48 PM   #7
Fifi
Ocean Warrior
 
Fifi's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: France - South West
Posts: 3,076
Downloads: 385
Uploads: 0


Default

Quote:
Originally Posted by THEBERBSTER View Post
Hi Fifi
I should have explained better.

SH3 will only run on Windows 10 in one of the compatibility modes such as Windows7.
Without a compatibility mode the game will usually ctd before reaching the Command Room.
The SH3.exe should also be run as an administrator as the game can ctd before reaching the main menu.
It is essential that gpu is correctly setup as an error "Cannot initialize 3Dengine" can occur.
Post #70 Problem Solving Check List
Peter


Yes!
__________________
https://image.noelshack.com/fichiers/2019/28/7/1563131204-om.jpg
Fifi Compilation for OM+OMEGU / Update 8 / Warm Clothes Mod / Weather Change Mod
Fifi is online   Reply With Quote
Old 08-20-2019, 12:53 PM   #8
YoYo
Ensign
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 228
Downloads: 35
Uploads: 2
Default

Quote:
Originally Posted by J0313 View Post
Could someone point me in the right direction. I need help on how to install and run SH3 on win10. I am a neanderthal and I just got a new rig with win 10 on it. My old rig had win7. And I know that there are things that you have to be aware of with win10 concerning SH3. Any link to the right thread would be appreciated.
It works, here is manual how to install (UPlay version). Sorry its in Polish, use Translate google:

http://il2forum.pl/index.php/topic,1...html#msg380768
__________________
Webmaster of yoyosims.pl


SH fan, btw. my U-boot Typ VII C41 Click!
YoYo is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2019, 09:46 AM   #9
J0313
Seasoned Skipper
 
Join Date: Nov 2010
Location: Texas
Posts: 718
Downloads: 1309
Uploads: 0
Default

Thanks for all the feedback everybody. It's greatly appreciated.
J0313 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:58 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 1995- 2019 Subsim