SUBSIM Radio Room Forums


SUBSIM: The Web's #1 BBS for all submarine and naval simulations since 1997

Go Back   SUBSIM Radio Room Forums > Subsim International > Subsim.com Polskojęzyczne forum dyskusyjne
Forget password? Reset here

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-24-2007, 01:59 AM   #1
OuNiS
Engineer
 
Join Date: Nov 2002
Location: Poland
Posts: 209
Downloads: 68
Uploads: 0
Default Problem z SH3Commander i NYGM 2.0

Taaaa...
Musialem w weekend przeinstalowac winde bo cos mi komp zaczal siada.
Po doprowadzeniu systemu do jako takiego porzadku, przystapilem do instalacji SH3.
Zainstalowalem gre. Wykonalem pierwszy rozruch. Nastepnie zainstalowalem SH3Commandera 2.6.
Uruchomilem gre z SH3Commandera jakas tymczasowa karierka ok wszystko dziala.
Nastepnie przystapilem do instalacji NYGM 2.0. Z rollbackowalem SH3Comm poustawialem te wszystkie pozycje ktore wymaga NYGM w SH3Comm. Po zainstalowaniu NYGMa i uruchomieniu gry z SH3Comm gra zawiesza sie podczas ladowania kariery obojetnie czy jest sie w porcie (zaczelo nowa kariere, czy save byl robiony juz gdzies na morzu).
Wczesniej tego nie bylo. Jakies sugestie?

OuNiS is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2007, 04:21 AM   #2
Abd_von_Mumit
The Old Man
 
Join Date: Jan 2007
Location: Warszawa, Polska
Posts: 1,453
Downloads: 46
Uploads: 4
Default

Nie mam doświadczenia z tym modem i nie wiem, jak doradzić, ale jednak dorzucę swoje trzy grosze: w myśla zasady "zawsze używaj najnowszych wersji oprogramowania" powinieneś użyć SH3 Commandera 2.7, nie 2.6.

Poza tym podejrzewam, że problem może być w sterownikach do kart graficznej/muzycznej, płyty głównej lub innych komponentów sprzętu -- przed padem systemu miałeś je pewne oaktuaizowane, a teraz masz domyślne z płyty.

Powodzenia.
__________________
Long, hard, wet and full of seamen. My precious.
SH3+GWX+OLC — sunk x4, retired x2; SH5+TDW — still exploring
My SH5 mods: EQuaTool - Elite Quality Map Tools, Patrol Routine Scripts, No Logo Intro Menu_Animation, Less Annoying Stopwatch
Links: SH5 mods I use, FileFront, Manual plotting how-to
Abd_von_Mumit is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2007, 04:40 AM   #3
OuNiS
Engineer
 
Join Date: Nov 2002
Location: Poland
Posts: 209
Downloads: 68
Uploads: 0
Default

Problem tym ze gra wali sie tylko podczas proby uruchomienia jej z SH3Comm razem z NYGMem.
W innym przypadku wszystko dziala.
OuNiS is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2007, 07:05 AM   #4
Abd_von_Mumit
The Old Man
 
Join Date: Jan 2007
Location: Warszawa, Polska
Posts: 1,453
Downloads: 46
Uploads: 4
Default

A czy przed instalacją NYGM użyłeś opcji Commandera 'rollback'? Jeśli nie, to powinieneś (sądzę, że najbezpieczniej byłoby w takim wypadku zainstalować całość od nowa).

PS Najbezpieczniej zaś instalowac w takiej kolejności:
- gra,
- patch 1.4b, jeśli potrzebny (jeśli masz wydanie Cenegi z serii Best$eller, patch nie jest potrzebny),
- NYGM,
- SH3 Commander.
__________________
Long, hard, wet and full of seamen. My precious.
SH3+GWX+OLC — sunk x4, retired x2; SH5+TDW — still exploring
My SH5 mods: EQuaTool - Elite Quality Map Tools, Patrol Routine Scripts, No Logo Intro Menu_Animation, Less Annoying Stopwatch
Links: SH5 mods I use, FileFront, Manual plotting how-to

Last edited by Abd_von_Mumit; 01-24-2007 at 07:18 AM.
Abd_von_Mumit is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2007, 01:59 AM   #5
OuNiS
Engineer
 
Join Date: Nov 2002
Location: Poland
Posts: 209
Downloads: 68
Uploads: 0
Default

Wlasnie chyba z ta zpactchowana wersja nie chcce chodzic.
Prze reinstalacja windy mialem SH3 + patch chyba 1.3.
Po przeinstalowaniu windy zainstalowalem SH3 1.4 i tu jest prawdopodobnie pies pogrzebany.
OuNiS is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2007, 06:28 AM   #6
Abd_von_Mumit
The Old Man
 
Join Date: Jan 2007
Location: Warszawa, Polska
Posts: 1,453
Downloads: 46
Uploads: 4
Default

Quote:
Originally Posted by OuNiS
Wlasnie chyba z ta zpactchowana wersja nie chcce chodzic.
Prze reinstalacja windy mialem SH3 + patch chyba 1.3.
Po przeinstalowaniu windy zainstalowalem SH3 1.4 i tu jest prawdopodobnie pies pogrzebany.
Z tego co wiem NYGM ma szanse chodzić wyłącznie z wersją 1.4b, acz pewności nie mam, bo go nigdy nie instalowałem. Możesz owszem spróbować z wersją 1.3, ale sens w tym niewielki według mnie, bo jednak patch 1.4 wprowadził dość sporo korzystnych zmian.

Korzystając z okazji, że masz już zainstalowane czyste SH3 w wersji 1.4b możesz zechcieć spróbować GWX - według mnie jest lepszy od NYGM (choć są też tacy, którzy twierdzą przeciwnie, a ze mnie żaden spec, bo NYGM znam tylko z podręcznika i relacji graczy).
__________________
Long, hard, wet and full of seamen. My precious.
SH3+GWX+OLC — sunk x4, retired x2; SH5+TDW — still exploring
My SH5 mods: EQuaTool - Elite Quality Map Tools, Patrol Routine Scripts, No Logo Intro Menu_Animation, Less Annoying Stopwatch
Links: SH5 mods I use, FileFront, Manual plotting how-to
Abd_von_Mumit is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2007, 06:43 AM   #7
OuNiS
Engineer
 
Join Date: Nov 2002
Location: Poland
Posts: 209
Downloads: 68
Uploads: 0
Default

Co w GWX jest fajnego?
Mozesz pokrotce opisac?
Kiedys mialem TGW 1.1 zainstalowane.
Jak tam z "zazartoscia" niszczycieli podczas atakow?
OuNiS is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2007, 07:57 AM   #8
Abd_von_Mumit
The Old Man
 
Join Date: Jan 2007
Location: Warszawa, Polska
Posts: 1,453
Downloads: 46
Uploads: 4
Default

Chyba żartujesz. Musiałbym pisać o swoich wrażeniach do rana. Rzuć okiem tutaj:
http://ubootwaffe.pl/forum/viewtopic.php?t=1391
A przede wszystkim polecam manual (170 stron).

Mnie się najbardziej podobają, ogólnie ujmując:
- różnorodność,
- dbałość o szczegóły,
- zwiększony realizm,
- znacznie zwiększona trudność (niszczyciele są teraz prawdziwym zagrożeniem),
- statki zaopatrzeniowe,
- wilcze stada,
- znacznie powiększony rejon działań (łącznie z Oceanem Indyjskim i Dalekim Wschodem),
- nieporównywalnie lepsze efekty dźwiękowe.

I pewnie jeszcze wiele innych rzeczy. Polecam.
__________________
Long, hard, wet and full of seamen. My precious.
SH3+GWX+OLC — sunk x4, retired x2; SH5+TDW — still exploring
My SH5 mods: EQuaTool - Elite Quality Map Tools, Patrol Routine Scripts, No Logo Intro Menu_Animation, Less Annoying Stopwatch
Links: SH5 mods I use, FileFront, Manual plotting how-to
Abd_von_Mumit is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2007, 09:17 AM   #9
Kaleu_Mihoo
Medic
 
Join Date: Jun 2006
Location: Poland/Germany
Posts: 161
Downloads: 66
Uploads: 0
Default

maly OT, ale pozwolcie panowie ze dorzuce swoje 3 grosze...
na (-) GWX na pewno dla mnie zmieniona kamera z wiekszym zoomem, przez co okret wydaje sie "krotszy" i "grubszy" , jadac trening na VIIb mialem wrazenie ze okret konczy sie zaraz za kioskiem... w NYGM i "golym" sh3 wyglada to duzo lepiej.
na (+) zdecydowanie zroznicowanie klas statkow/ okretow i odglosy ich silowni w wodzie (przynajmniej w muzeum).
hmm po sesji jak tylko bede mial czas na lekki tuning gwx (np simfeeling mod) na pewno bedzie sie w niego niezle gralo.
__________________
Beide Maschinen AK voraus, hart backbord, auf 107 Grad gehen! Anlauf beginnt!...NYGM 3.0
Kaleu_Mihoo is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2007, 02:26 AM   #10
OuNiS
Engineer
 
Join Date: Nov 2002
Location: Poland
Posts: 209
Downloads: 68
Uploads: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Abd_von_Mumit
Z tego co wiem NYGM ma szanse chodzić wyłącznie z wersją 1.4b, acz pewności nie mam, bo go nigdy nie instalowałem. Możesz owszem spróbować z wersją 1.3, ale sens w tym niewielki według mnie, bo jednak patch 1.4 wprowadził dość sporo korzystnych zmian.
Ale juz pisalem, ze mialem patcha do 1.3 i stara wersje SH3 1.0 i z ta wersja chodzilo bez problemow. Potem przesiadlem sie na SH3 1.4 i przestalo dzialac.
OuNiS is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Š 1995- 2019 Subsim