SUBSIM Radio Room Forums



SUBSIM: The Web's #1 resource for all submarine & naval simulations since 1997

Go Back   SUBSIM Radio Room Forums > Silent Hunter 3 - 4 - 5 > Silent Hunter III
Forget password? Reset here

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-06-2021, 06:51 PM   #1
Mr.Zistler
Nub
 
Join Date: May 2021
Location: Bavaria Germany
Posts: 2
Downloads: 9
Uploads: 0
Default Silent hunter III closes after inertial menue loading

Hello im new on this forum and thought i could play my good old silent hunter III again and wanted to try it out with gwx 3.0 gold on my new Win 10 Ryzen 3900x / RTX 3080 PC

but i did runn in a problem

Im able to open the game and the intro plays trough then the loading screen comes it loads to 100% freezes and then closes the game

My SH III version is an very early original CD copy with starforce copy protection

i used the no CD fix and the 1.4 patch

If someone could help me to get that old subsim gem to get running on my PC i would be very greatful.
Mr.Zistler is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2021, 07:41 PM   #2
Jeff-Groves
Village Idiot
 
Jeff-Groves's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Location: Nevada, Ohio
Posts: 3,707
Downloads: 78
Uploads: 0


Default

So you have the Star Force version.
Here's a link to files that remove all that.
https://www.mediafire.com/file/y6xex.../Files.7z/file

Just place them in the base SH3 folder over writing the old files.
__________________
Professional Cunning Linguist
Jeff-Groves is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2021, 10:55 PM   #3
propbeanie
CTD - it's not just a job
 
propbeanie's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: One hour from Music City USA!
Posts: 7,830
Downloads: 384
Uploads: 1


Default

Also, did you install the DirectX v9.0c and Codecs with the game, and which folder do you have SH3 installed in? With the 'modern' Windows, you cannot be in a Program Files folder and have mods activate correctly. You want to create your own folder to put SH3 in instead of the default. You can copy the whole game folder itself (such as the "Silent Hunter 3" folder) that might be in "C:\Program Files (x86) \Ubisoft \...", and then paste that "Silent Hunter 3" folder into a folder you created, such as "C:\Games". That will prevent Windows from interfering with you modding the game. You might want to create a short-cut to the new location.

Also, right-click on the SH3.exe file in your new folder, and choose "Properties" from the context menu. Click on the "Compatibility" tab, and under the top "Compatibility mode" section, tick the "Run this program in compatibility mode for:" and choose Windows XP (Service Pack 2)" if that choice is available, or as "old" of a Windows as you can choose (except Win95 or Win98, of course). Under the "Settings" section on that same tab, try ticking the "Disable fullscreen optimizations". You might also have to try "Run this program as an administrator". Those two depend upon how your computer is set-up. You will almost always have to click on the "Change high DPI settings" button, and then at the bottom of its little window, tick the "Override high DPI scaling behavior. Scaling performed by:" and be sure "Application" is chosen there. "OK" your way out. With SH3, the #1 and #4 choices are almost mandatory, and the #2 & #3 choices depend upon your graphics card and computer respectively - and this is all after you defeat Starfarce that Jeff pointed you to, if your "fix" didn't do that.
__________________

"...and bollocks to the naysayer/s" - Jimbuna
propbeanie is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2021, 06:47 AM   #4
Mr.Zistler
Nub
 
Join Date: May 2021
Location: Bavaria Germany
Posts: 2
Downloads: 9
Uploads: 0
Default

Quote:
Originally Posted by propbeanie View Post
Also, did you install the DirectX v9.0c and Codecs with the game, and which folder do you have SH3 installed in? With the 'modern' Windows, you cannot be in a Program Files folder and have mods activate correctly. You want to create your own folder to put SH3 in instead of the default. You can copy the whole game folder itself (such as the "Silent Hunter 3" folder) that might be in "C:\Program Files (x86) \Ubisoft \...", and then paste that "Silent Hunter 3" folder into a folder you created, such as "C:\Games". That will prevent Windows from interfering with you modding the game. You might want to create a short-cut to the new location.


Also, right-click on the SH3.exe file in your new folder, and choose "Properties" from the context menu. Click on the "Compatibility" tab, and under the top "Compatibility mode" section, tick the "Run this program in compatibility mode for:" and choose Windows XP (Service Pack 2)" if that choice is available, or as "old" of a Windows as you can choose (except Win95 or Win98, of course). Under the "Settings" section on that same tab, try ticking the "Disable fullscreen optimizations". You might also have to try "Run this program as an administrator". Those two depend upon how your computer is set-up. You will almost always have to click on the "Change high DPI settings" button, and then at the bottom of its little window, tick the "Override high DPI scaling behavior. Scaling performed by:" and be sure "Application" is chosen there. "OK" your way out. With SH3, the #1 and #4 choices are almost mandatory, and the #2 & #3 choices depend upon your graphics card and computer respectively - and this is all after you defeat Starfarce that Jeff pointed you to, if your "fix" didn't do that.

I did go trough all your steps and reinstaled it in a different folder. I made some progress the game starts now and i can chose a single player mission but i still cant load fully into the game sadly. It loads to 100% again and then the game closes




Eddit: it works now the ARB widegui mod somehow doesnt work on my side but the game itselve works now ^^



Thanks for the help so far from both of you

Last edited by Mr.Zistler; 05-07-2021 at 07:12 AM.
Mr.Zistler is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2021, 01:17 AM   #5
Alfred Keitzer
Kapitän zur See
 
Alfred Keitzer's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: San Diego, CA
Posts: 161
Downloads: 264
Uploads: 0
Default

I too am in the process of setting up a new computer with the Nvidia RTX 3080 graphics card. I can run Silent Hunter III no problem on this new computer, but I cannot get ARB Widegui to work -- the display wants to stay in the original 1024x768 resolution with only the lower left hand portion of the ARB Widegui screens displaying. This is a non-StarForce free standing version of SH3 1.4 w/ GWX. The Nvidia 3080 runs DriectX 12, which is supposed to be backward compatible.


Interestingly, I have the exact same setup on a portable with an Nvidia GTX 1050 running DirectX 12 and SH3 with ARB Widegui runs perfectly.


If anyone comes up with a solution to SH3 with ARB Widegui with the Nvidia 3080 RTX, please post your solution here. Thanks.
Alfred Keitzer is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2021, 04:49 PM   #6
Alfred Keitzer
Kapitän zur See
 
Alfred Keitzer's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: San Diego, CA
Posts: 161
Downloads: 264
Uploads: 0
Default

RTX 3080 and ARB WIDEGUI ISSUE SOLVED ...


Well, I found that there are no less than 8 variants of "d3d9.dll" on my new RTX 3080 computer ranging in size from 72.1 KB to 1.54 MB. I noted that the newest 1.54 MB version resided in my SH3 directory. My guess here is that if Windows needs but does not find a copy of "d3d9.dll" in your application directory referenced by an .INI file, it will get and use the latest and greatest version.


I noted on my portable computer with working SH3+ARB that the "d3d9.dll" was 190 KB in size -- a version which did not exist on my new machine. So I copied this version over to my new machine with the RTX 3080, replaced the version in my SH3 directory, and now SH3 with ARB Widegui works great on the new machine. WOO HOO!
Alfred Keitzer is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2021, 03:06 PM   #7
Aktungbby
Gefallen Engel U-666
 
Aktungbby's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: where I'm at presently
Posts: 22,639
Downloads: 19
Uploads: 0


Default Welcome aboard!

Quote:
Originally Posted by Mr.Zistler View Post
Thanks for the help so far from both of you
Mr.Zistler! Somewhat belatedly; forgive our poor manners.
__________________
"Only two things are infinite; The Universe and human stupidity; And I'm not too sure about the Universe"
Aktungbby is online   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:57 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 1995- 2021 Subsim®
"Subsim" is a registered trademark, all rights reserved.