SUBSIM Radio Room Forums
The newest naval sim by Totem Games!

SUBSIM: The Web's #1 BBS for all submarine and naval simulations since 1997

Go Back   SUBSIM Radio Room Forums > Silent Hunter 3 - 4 - 5 > SHIII Mods Workshop
Forget password? Reset here

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-30-2017, 04:12 AM   #1
Kendras
The Old Man
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 1,345
Downloads: 17
Uploads: 0
Support SH5 Bogue-class escort carrier for SH3

Hi,

I have a problem with this unit. In Wings3D, the tower is on the left, ok. When I import the model in S3D, it's on the right. If I uncheck "reverse face winding, all faces are inverted (they are now internal).

So, how can I solve this ?
Kendras is online   Reply With Quote
Old 03-30-2017, 04:17 AM   #2
nik112
Frogman
 
Join Date: May 2005
Location: Greece
Posts: 289
Downloads: 221
Uploads: 0
Icon2

Hi
Have you finished with KGV and Liberty?

cheers
nik112 is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2017, 08:22 AM   #3
VonDos
Ace of the Deep
 
Join Date: Mar 2007
Location: Italy
Posts: 1,263
Downloads: 19
Uploads: 0
Default

Hi mate!
Is your model this maybe?





Best regards,
Vd
__________________

Those, others and WIP ships are avaiable in my SHIPYARD here:
http://www.subsim.com/radioroom/showthread.php?t=136508

Last edited by VonDos; 03-30-2017 at 08:32 AM.
VonDos is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2017, 09:08 AM   #4
gap
Navy Seal
 
Join Date: Jan 2011
Location: CJ8937
Posts: 6,890
Downloads: 681
Uploads: 9


Icon14

SH games flip 3d model's coordinates. Supposing that your model looks okay in Wings, you need to mirror it on the x axis before exporting/importing it, for it to look okay in game too.
Seeing that your model is already mirrored (that's no surprise, since the model is coming from SH5!), no flipping is required. The model will look as supposed once imported in SHIII

As you have already noted "Reverse face winding" actually inverts face mormals i.e. it turns models inside out, and it doesnt apply to situations where coordinate flipping is required
__________________
_____________________
|May the Force be with you!|
...\/
gap is online   Reply With Quote
Old 03-30-2017, 12:15 PM   #5
Kendras
The Old Man
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 1,345
Downloads: 17
Uploads: 0
Default

Quote:
Originally Posted by gap View Post
Supposing that your model looks okay in Wings, you need to mirror it on the x axis before exporting/importing it, for it to look okay in game too.
So, how can you do that in Wings3D ?
Kendras is online   Reply With Quote
Old 03-30-2017, 12:42 PM   #6
Kendras
The Old Man
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 1,345
Downloads: 17
Uploads: 0
Default

Quote:
Originally Posted by VonDos View Post
Hi mate!
Is your model this maybe?
No.

 
Kendras is online   Reply With Quote
Old 03-30-2017, 01:36 PM   #7
gap
Navy Seal
 
Join Date: Jan 2011
Location: CJ8937
Posts: 6,890
Downloads: 681
Uploads: 9


Default

Quote:
Originally Posted by Kendras View Post
So, how can you do that in Wings3D ?
Select the geometry or geometries you want to flip (body selection mode), right click, choose "Flip" and then right click on "X" to turn the object(s) around the global X axis. If you click with the left mouse button, each object will be flipped around the center of its X coordinates (in case of multiple object selection, with some of the objects off-center).
__________________
_____________________
|May the Force be with you!|
...\/
gap is online   Reply With Quote
Old 03-30-2017, 02:26 PM   #8
the_frog
XO
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 412
Downloads: 17
Uploads: 0
Default

@VonDos,

of course, it is the same model, deriving from SH5. You likely use the conversion by kovall, which has the AO map included. That's the difference. And you do not need to care for flipping along the X axis; kovall did.

@kendras,

all SH5 models need to flipped along the x axis. As gap already told, flipping all parts of a model correctly requires some attention. I suggest to comine first all subsobjects, then flip the entire model and re-adjust the centre line. Next, re-seperate the entire model and re-group the parts them into the desired subobjects. I think that procedure is faster and more accurate than flipping subobjects individually and then re-adjusting their position.
the_frog is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2017, 02:44 PM   #9
Kendras
The Old Man
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 1,345
Downloads: 17
Uploads: 0
Default

@VonDos : I think your model comes from SH4.
Kendras is online   Reply With Quote
Old 03-30-2017, 02:56 PM   #10
Kendras
The Old Man
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 1,345
Downloads: 17
Uploads: 0
Default

Quote:
Originally Posted by the_frog View Post
@kendras,

all SH5 models need to flipped along the x axis. As gap already told, flipping all parts of a model correctly requires some attention. I suggest to comine first all subsobjects, then flip the entire model and re-adjust the centre line. Next, re-seperate the entire model and re-group the parts them into the desired subobjects. I think that procedure is faster and more accurate than flipping subobjects individually and then re-adjusting their position.
Yes, I will do like that. The only problem is that if I combine all sub-objects, and then separate them again, I don't get the original subobjects, but plenty of small parts.
Kendras is online   Reply With Quote
Old 03-30-2017, 03:05 PM   #11
Kendras
The Old Man
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 1,345
Downloads: 17
Uploads: 0
Icon7



I've found a faster solution !

I choose object selection, and I select all sub-objects.

I choose vertices selection. I re-scaled to -100 %.

I choose object selection, and I invert each sub-object one by one !

Kendras is online   Reply With Quote
Old 03-30-2017, 03:17 PM   #12
the_frog
XO
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 412
Downloads: 17
Uploads: 0
Default

kendras,
note, some of the SH5 models are just moderate re-works of SH3 models. The Bogue is one example. The 3D mesh is only little improved over the original SH3 model. Also note, the Bogue was one of the better models that came with SH3. I think, the SH3 model in combination with the GWX rextures is a far more beautiful representation of those ships than the SH5 model.
In case you consider next to adopt the SH5 model such as those of Dido, Somers, Fletcher -- be careful, these models are almost identical to those in SH3. And they have the drawback of the much more ugly textures.


Quote:
Originally Posted by Kendras View Post
Yes, I will do like that. The only problem is that if I combine all sub-objects, and then separate them again, I don't get the original subobjects, but plenty of small parts.
the_frog is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2017, 03:21 PM   #13
the_frog
XO
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 412
Downloads: 17
Uploads: 0
Default

I stated:

"Next, re-seperate the entire model and re-group the parts into the desired subobjects"

I guess, why I wrote it that way?


Quote:
Originally Posted by Kendras View Post
Yes, I will do like that. The only problem is that if I combine all sub-objects, and then separate them again, I don't get the original subobjects, but plenty of small parts.
the_frog is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2017, 03:21 PM   #14
Kendras
The Old Man
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 1,345
Downloads: 17
Uploads: 0
Default

Quote:
Originally Posted by the_frog View Post
kendras,
note, some of the SH5 models are just moderate re-works of SH3 models. The Bogue is one example. The 3D mesh is only little improved over the original SH3 model. Also note, the Bogue was one of the better models that came with SH3. I think, the SH3 model in combination with the GWX rextures is a far more beautiful representation of those ships than the SH5 model.
In case you consider next to adopt the SH5 model such as those of Dido, Somers, Fletcher -- be careful, these models are almost identical to those in SH3. And they have the drawback of the much more ugly textures.
Yes indeed, I saw that some models are quite identical to SH3. But I don't think this is the case for the Bogue carrier. Nevertheless, I agree with you that there is a strong problem with those simple and not very nice textures !

Ideally, it would be the SH5 model + GWX textures !
Kendras is online   Reply With Quote
Old 03-30-2017, 03:24 PM   #15
Kendras
The Old Man
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 1,345
Downloads: 17
Uploads: 0
Default

Quote:
Originally Posted by the_frog View Post
"Next, re-seperate the entire model and re-group the parts into the desired subobjects"
That's far too time and computer ressources consuming ! Wings crashed when I tried to separate the whole model !
Kendras is online   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 1997- 2017 Subsim