SUBSIM®  Radio Room Forums


SUBSIM: The Web's #1 BBS for all submarine and naval simulations since 1997

Go Back   SUBSIM® Radio Room Forums > Silent Hunter 3 - 4 - 5 > Silent Hunter III
Forget password? Reset here

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-22-2017, 04:47 PM   #1
GJO
Planesman
 
Join Date: Nov 2013
Location: On the Oxford Canal in England
Posts: 194
Downloads: 32
Uploads: 0
Default SH3 Failure!

I have been playing SH3 with GWX for several years - suddenly the game has stopped working. When I attempt to load the game, the opening videos work fine then when the progress bar comes up, it gets half way along and then CTD. It was loading fine last night and as far as I know, I haven't changed anything.

I have a clone of my hard drive (made a month ago) so I tried loading the game from that but the same thing happens.

I have tried re-installing the game (I have a fully paid for, starforce free, downloaded version from Ubisoft) and playing the 'vanilla' version with no mods and the same thing happens.

I am running Windows 10 home edition - the game has ben running fine until tonight. I do not have a permanent Internet connection - I usually run the game with the Internet disconnected but I did catch a recent Windows update.

Any advice?
GJO is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2017, 05:47 PM   #2
THEBERBSTER
Growing Old Disgracefully
 
THEBERBSTER's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Dibden Purlieu - Southampton
Posts: 8,195
Downloads: 946
Uploads: 0


Default

Hi GJO
It would appear that your latest Windows update has caused your current problem.
Although you are running Windows 10 Home Edition there will be a version number.
The 3 most recent Windows 10 versions IIRC are 1607, Anniversary. Creator 1703.
Go to Start icon
Settings icon
Select System
Select About
This will show the version you are using.

There are number of things that you can try.
Make sure that you are running all applications as administrators.
You need to run Windows 10 in a compatibility mode usually Windows 7.
Another option is to make a change to your SH3.exe in properties by ticking the box 'Override High DPI scaling.'

You also need to check your driver version.
If your GPU is a Nvidia then open the Nvidia Control Panel\Help\System Information and you will see your driver version.


Windows 10 Creator version 1703 was recently updated by Microsoft to version 382.05 which is incompatible with Silent Hunter.
If you have this version then check out my tutorial at the top where you will find useful information and fixes.
Post #239 Changing The Nvidia GPU Settings
Peter
THEBERBSTER is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2017, 02:55 AM   #3
hauangua
Commodore
 
Join Date: Jul 2011
Location: Verona, Italy
Posts: 611
Downloads: 1125
Uploads: 0
Default

I found this... Maybe can help
https://answers.microsoft.com/en-us/...3-cb0a441e2722
And here other solutions
http://www.pcerror-fix.com/repair-ga...reators-update
__________________
Parked under the balcony with my U-27 waiting Juliet finish makeup

Last edited by hauangua; 06-23-2017 at 04:27 AM.
hauangua is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2017, 04:55 AM   #4
GJO
Planesman
 
Join Date: Nov 2013
Location: On the Oxford Canal in England
Posts: 194
Downloads: 32
Uploads: 0
Default

Thanks for the help so far - my Windows version is 1607.
My graphics card is a built-in Intel HD 4000. It works fine with other games of the same era.

As the game stops or sticks half way along the loading bar and then crashes, I think there may be a file or program that the game needs that is no longer there. This could have been caused by Norton Security which recently 'quarantined' a couple of SH3 programs: JSMGE and GWX3_Stiebler4B_Addon_for_V16B1 because (it said) they contain a security risk 'Trojan.Gen.SMH.2' - I thought that I had successfully reversed the process but this may well still be the issue.
GJO is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2017, 06:20 AM   #5
hauangua
Commodore
 
Join Date: Jul 2011
Location: Verona, Italy
Posts: 611
Downloads: 1125
Uploads: 0
Default

Quote:
Originally Posted by GJO View Post
Thanks for the help so far - my Windows version is 1607.
My graphics card is a built-in Intel HD 4000. It works fine with other games of the same era.

As the game stops or sticks half way along the loading bar and then crashes, I think there may be a file or program that the game needs that is no longer there. This could have been caused by Norton Security which recently 'quarantined' a couple of SH3 programs: JSMGE and GWX3_Stiebler4B_Addon_for_V16B1 because (it said) they contain a security risk 'Trojan.Gen.SMH.2' - I thought that I had successfully reversed the process but this may well still be the issue.
Your problem is "Crazy antivirus "
You downloaded by subsim?
No problem here... No virus file
__________________
Parked under the balcony with my U-27 waiting Juliet finish makeup
hauangua is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2017, 09:56 PM   #6
max-peck
Seasoned Skipper
 
Join Date: Jun 2011
Location: UK
Posts: 724
Downloads: 328
Uploads: 0
Default

Have you tried running in compatibility mode?

I can only get SH3 to run on my Windows 10 machine if I run it in Windows 7 compatibility mode

Just an idea

EDIT
I see TheBerbster has already suggested this
__________________


--------------------------------------------------
Authority should derive from the consent of the governed, not from the threat of force

If the only tool you have is a hammer, pretty soon everything starts to look like a nail

FOTRS Ultimate
http://www.subsim.com/radioroom/showthread.php?t=226270
The future of SH4 - coming to a PC near you soon
max-peck is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2017, 03:41 AM   #7
GJO
Planesman
 
Join Date: Nov 2013
Location: On the Oxford Canal in England
Posts: 194
Downloads: 32
Uploads: 0
Default

Further investigation reveals that I had some corrupted files in my game directory/folder. The only solution to uninstall the whole lot - dfrag my HD and re-install SH3 and all my mods. Fortunately I have a near complete set of everything I need for this stored on a memory stick - and now to start all over again!

An odd thought just struck me - I have been playing this game for more than twice as long as the Battle of the Atlantic lasted in real life . . .
GJO is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 1995- 2018 Subsim